Facebook, Twitter, YouTube, Instagram – bara ett fåtal exempel i en lång lista på populära sociala medier. Miljontals människor, eller över miljarden i Facebooks och YouTubes fall, är aktiva användare av dessa tjänster. Detta har förstås påverkat vårt samhälle och hur vi kommunicerar med varandra, på både gott och ont. Låt oss ta en titt på vilka förändringar som har skett sedan sociala medier blev en stor grej på internet.

Kommunikation

Ett medium vore inte särskilt socialt om det inte fanns någon form av kommunikation, eller hur? Nu är det oerhört lätt att komma i kontakt med varandra, uttrycka sina åsikter offentligt, och dela med sig av bilder och videoklipp. Ta Facebook som exempel: Med ett par knapptryck kan du återfå kontakten med en barndomsvän genom att skicka en vänförfrågan, eller skapa en grupp för folk som gillar action-filmer från 80-talet och få hundratals gruppmedlemmar som diskuterar vilken som är bäst av Die Hard och Dödligt Vapen.

Men används det alltid för gott?

Allt detta låter fantastiskt, och det är det. Men sociala medier kan ha sina mörka sidor också. En plattform där man har bra kontakt med sin umgängeskrets, kanske även bortom den, och kan lätt bli sedd och hörd – bra förutsättningar för nätmobbning, trakasserier och näthat i största allmänhet.

När Bris och .SE frågade i en enkät på nätet om man känt sig dåligt behandlad på internet, svarade 61% ja, och 37% svarade även att de själva skrivit något elakt till någon på nätet. Denna statistik får man ta med en nypa salt, eftersom det inte bara handlar om nätmobbning på sociala medier – men den visar att fler vågar trycka ner andra på nätet än i verkligheten, speciellt om anonymitet är en faktor.

Lärarnas roll

I september 2013 tog en 12-årig flicka livet av sig på grund av nätmobbning som skedde via sociala medier, och det var varken första eller sista gången någon drevs till självmord av nätmobbning. Lärarna på skolorna som dessa mobboffer går på har svårt att göra något åt det, eftersom själva mobbningen inte sker på skolan.

Jag tycker att lärarna behöver mer kunskap i hur man förebygger kränkningar på nätet. Sociala medier växer ständigt och är en del av våra liv och vårt samhälle, vilket bör uppmärksammas mer av våra skolor. Lärarna kan prata med sina elever om det, så att de vet hur man ska bete sig på internet från en ganska tidig ålder.
Jag tror att många som skriver elaka saker till andra på nätet inte alltid inser hur tungt deras ord väger för mottagaren.

Källor:

http://newsroom.fb.com/company-info/
https://www.youtube.com/yt/press/statistics.html
http://www.internetstatistik.se/artiklar/ny-guide-vill-stoppa-natmobbning/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17472624.ab

Annonser